På den här sidan pratar vi mest om uterum men i det här inlägget vill jag så ett slag för en tidigare bortglömd pärla som börjar bli populär igen. Jag talar om gärdsgårdar, de där härliga och nostalgiska trästaketen som förr i tiden var en vanlig syn i hela riket.

Gärdsgårdar

Att omgärda sitt hem med en gärdsgård sägs ge lycka och välgång i livet. Den tusenåriga historien bakom dem lever kvar på den svenska landsbygden än idag. Idag kan man dessutom se ett växande intresse kring att bygga gärdsgård, något vi tycker är jätteroligt och vill belysa lite.

Gärdsgård i bebyggelse

Intresset för gärsgårdar ökar

Jag själv tror att det ökade intresse för att bygga gärdsgård idag hör ihop med att vi blir allt mer miljömedvetna och ekologisk medvetna. Eftersom man kan återanvända det mesta av materialet och den håller i minst 25 år är det ett väldigt hållbart och smart alternativ. Den traditionella varianten av en gärdsgård består endast av naturmaterial, ingen färg används, inga spikar, ståltrådar eller andra kemikalier. Utan det är helt naturvänligt rakt igenom. Många gånger används en gammal uråldrig teknik där man värmer smala grantoppar över öppen eld till saven börjat koka. När den kokat blir den böjlig som en gummislang och då har man ungefär en minut på sig att sno vidjan kring stolparna innan själva vidjan börjar stelna. Med andra ord krävs det ett snabbt och effektivt jobbande.

Samma grundprincip än idag

Precis då som nu så är grundprincipen för att bygga gärdsgård densamma. För tusen år sedan byggde man på exakt samma sätt som man hade gjort det idag. Det hela grundas på att trästörar bränns av i botten för att förebygga röta och sedan sticks dessa ner i två och två i jorden. Mellan de parvist monterade störparen läggs sedan slanor som man binder fast vid störarna med vidjor. Variationen kring hur tätt stolparna sitter, hur höga de är, hur brant slanorna lutar och hur tät själva gärdsgården har ursprungligen sin anledning i vilket djur det är som ska hägnas in. Desto mindre djur desto mer ”ormatät” gärdsgård behövs. I sådana varianter brukar det ofta gå får och lamm för att inte ens smala ormar ska lyckas ta sig igenom slanorna.

Gärdsgårdar i olika skepnader

Av de traditionella tekniker och varianter som finns så är ingen mer rätt eller fel än någon annan. Under årtusenden i olika skepnader har de använts för att skilja växande gröda från betande djur och hålla objudna gäster borta. Gärdsgårdar har följt oss i sitt nuvarande utseende sedan medeltiden och det är fortfarande lika viktigt att ta hänsyn till hur omkringliggande varianter i trakten har byggts. Se till att kolla upp hur den lokala tekniken och varianten ser ut som garanterat knyter an till en lång historia. Det är en del av kulturarvet som förskönar våra landskap.

Om du vill läsa mer om eller prata med någon som är proffs på gärdsgårdar kan du besöka företaget Jämtgärsgård, de kan allt som finns att veta om olika stilar och hur man bygger dem.